Produkt
Pris
Antal
Total
 
Summa att betala hos Systembolaget: 0 kr

Välkommen till Italienska Bolaget

Att ett vin kan förgylla en måltid, en fest, en pratstund, en bok eller en stilla stund av eftertanke vet väl alla. Men vin är också spännande. Ofta gåtfullt. Vinet som produkt av naturens nycker bär på många hemligheter.

Ingen vet hur skörden kommer att bli. Ingen vet heller med säkerhet hur vinet kommer att utvecklas under produktionen och vad som sedan sker i de slutna faten och i flaskorna under lagringen. Förberedelser, disciplin, tid och väder är variabler som påverkar vinets slutliga form men x-faktorn är stor. Hur hårt man som vinproducent än planerar, investerar, mäter, beräknar och uppskattar så kan man aldrig säkerställa att vinet blir precis som det var avsett.

Vinet lever sitt eget liv eller kanske lever det två. Det lever ett liv i våra sinnens värld där vi kan bedöma det och sätta ord på vad vi upplever men det lever också ett liv i vår fantasi där upplevelsen av vinet påverkas av så mycket annat än det som finns i glaset. Saker vi hört och sett. Saker vi tror.

Jag älskar vin men ännu mer älskar jag att möta människorna bakom dessa svårtyglade produkter och lyssna på hur de försöker kontrollera naturens kraft och hur de, ofta med stor ödmjukhet, sätter sitt hårda arbete i pant för en produkt som lever ett eget liv bortanför deras kontroll. Jag älskar att prata med de vinmakare som följer de traditioner som påbjuds i den region de lever i men också de som väljer att hitta nya vägar och kanske bryter mot normer och regelverk som är lika gamla som landet de lever i.

Ingen plats är vackrare än vingården, i alla årstider. Det är där som vinet görs, på riktigt. Det säger alla vinmakare som jag känner i alla fall. Det är där som sagan varje år börjar och slutar. (Jag har precis fått lära mig hur jag skall tukta vinstocken och planera för nästa års blomning och fruktproduktion.)

Jag älskar att få prova vinerna från faten och jag förundras alltid över hur dessa män och kvinnor kan avgöra vad som är rätt rostning på ekfaten, rätt tid i källaren och rätt dosering när vinet monteras.

Men mest av allt älskar jag gemenskapen som knyts runt ett bord när vi äter och dricker gott och när livet utanför får vänta. När skratten bullrar, när fantastiska livshistorier avlöser varandra och när rosiga kinder intygar att det var precis så det gick till.

Italienska Bolaget är en mycket liten importör av viner till Sverige. Vi hämtar våra viner från Italiens och Frankrikes intressantaste vingårdar och våra viner finns enbart i små kvantiteter på Systembolagets Beställningssortiment. Våra viner bär på många hemligheter och männen och kvinnorna bakom dem har många intressanta historier att berätta. Dessa män och kvinnor har fascinerat mig och min familj och de har blivit våra vänner.

För den som vill besöka någon av familjerna bakom de viner vi importerar så går det alldeles utmärkt. Tenuta Ciù Ciù i Le Marche är ett mycket vackert och inspirerande utflyktsmål för den som är i faggorna. Det är bara att höra av sig till mig så ordnar jag resten.

Cin Cin och låt dig väl njuta.
Magnus Rösman
Campofilone, 5 januari 2015

Magnus Rösman

Italienskabolaget

Jag intygar härmed att jag är över 20 år och är medveten om att inehållet på denna webbplats handlar om alkoholhaltiga drycker.

Kassa - slutför beställning

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på fortsätt. Sedan följer du instruktionerna på Systembolaget.se.

Prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev

Lämna din mailadress om du vill följa med på vår resa i matens och vinets Italien och inspireras till nya upptäckter.
Vårt nyhetsbrev kommer en gång i månaden.

Tack för din amälan!