Produkt
Pris
Antal
Total
 
Summa att betala hos Systembolaget: 0 kr

Château Routas

Chateau Routas ligger i hjärtat av Provence, mitt emellan Alperna och den franska Rivieran. Här produceras för närvarande ca 120 000 flaskor i sydfransk stil och de har hyllats alltsedan den första årgången, 1992. Under 2005 tog skotten, Sir David Murray, över ägandet och med hans stora passion för viner har Chateau Routas etablerat sig som en av sydfrankrikes absolut bästa producenter med flera prestigefulla internationella troféer som följd. Deras rosévin, Rouviere rosé, är en internationell stjärna och har bland annat vunnit International Trophy, Best in Show på Decanter World Wine Awards. Detta rosévin har vi importerat till Sverige sedan 2012 och det är det rosévin som snabbast lämnar Systembolagets hyllor varje vår. Nu är vi mycket stolta att också kunna erbjuda svenska vinälskare Cyrano Syrah och Viognier.

AOC (appellation d'origine contrôlée) Coteaux Varois i Provence fick sin officiella status 1993. Regionen omfattar en mängd olika typer av jordar och odlingslägen. Chateau Routas hittar vi på de högsta höjderna mitt i distriktet, ungefär en timme norr om Bandol.

Chateau Routas har en stor variation i sina odlingslägen och en mångfald i vilka djur och växter som trivs på ägorna. Detta är nyckeln till vinstockarnas goda hälsa. Gårdens 260 hektar omfattar vetefält och olivträd. Röda vallmor ger vika för lysande gula solrosor, och på hösten, blir de omgivande skogarna rika på Karl-Johansvamp och murklor. Ibland är marken röd som krossat tegel medans den i andra lägen är grå-vit av smulad kalksten. 400 meter över havet ger de svala nätterna druvor som mognar långsamt och detta bidrar till druvsaftens komplexitet.

På ett ställe kollapsar terrängen i en fantastisk geologisk anomali, det 885 meter djupa helveteshålet, Le trou du Diable. Sannolikt är detta lämningen efter ett meteoritnedslag. Hålet är ett favorit-tillhåll för de lokala vildsvinen, som tyvärr är lite för förtjusta i Chateau Routas fina druvor!

Vinmakaren Jean Louis Bavay

Jean Louis växte upp cirka fem timmar norrut i Chablis, berömt för sin kalkstensjord. När han lämnade skolan kom han till Provence och lärde sig konsten att göra utmärkta roséviner på Domaine Ott i Bandol. Denna färdighet har han sedan tagit till perfektion med Chateau Routas Rouvière Rosé.

Jean Lois är en lång man med arbetarhänder och halvmåneformade ögonbryn. Vi älskar att lyssna på honom när han berättar om sin vinfilosofi. Han talar om druvsorter i nästan mänskliga termer. "Det är inte en bra idé någonsin att ha en 50/50 blandning", säger han; "de slåss med varandra för dominans."

Château Routas

Viner från Château Routas

Cyrano

Cyrano

 • Château Routas
 • Frankrike, Provence / 2008
 • Pris: 139:-
 • Art.nr: 78890
Viognier

Viognier

 • Château Routas
 • Frankrike, Provence / 2013
 • Pris: 114:-
 • Art.nr: 78891
Rouviere Rose

Rouviere Rose

 • Château Routas
 • Frankrike, Provence
 • Pris: 129:-
 • Art.nr: 76974

Producenter & vingårdar

Collestefano

Collestefano

Fabio Marchionnis vingård är som en förlängning av hans trädgård. Det är inte många steg mellan ytterdörren till där vinrankorna tar över. Här har hans far arbetat i hela sitt liv och här leker hans barn mellan raderna.

Le Senate

Le Senate

Le Senates vingård ligger med en makalöst vacker panoramautsikt över Adriatiska havet. Här har Giulio Visi gått emot alla skrivna och oskrivna regler i Le Marche och valt att plantera franska druvor. Det är inget som man uppskattar i hans by.

Château Routas

Château Routas

Chateau Routas ligger i hjärtat av Provence, mitt emellan Alperna och den franska Rivieran. Här produceras för närvarande ca 120 000 flaskor i sydfransk stil. Chateau Routas har en stor variation i sina odlingslägen och förutom ett internationellt hyllat rosévin så gör man makalösa röda viner på syrah och supercharmiga vita viner på viognier.

La Murola

La Murola

Sedan början av 1700-talet har familjen Bonati Mosiewicz brukat jorden på den mjuka kullarna runt Loro Piceno. Familjen håller sig till att producera viner som är typiska för regionen och de odlar de inhemska vindruvorna i de positioner som deras förfäder valde ut för mycket länge sedan.

Il Pollenza

Il Pollenza

Mitt i bland Maceratas kullar stod i maj 1815 ett av de avgörande slagen under Napoleon-krigens avslutande skede. På dessa marker ligger i dag Il Pollenza och där har man omsorgsfullt restaurerat flera gamla byggnader och inhyst ett ultra-modernt vineri.

Italienskabolaget

Jag intygar härmed att jag är över 20 år och är medveten om att inehållet på denna webbplats handlar om alkoholhaltiga drycker.

Kassa - slutför beställning

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på fortsätt. Sedan följer du instruktionerna på Systembolaget.se.

Prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev

Lämna din mailadress om du vill följa med på vår resa i matens och vinets Italien och inspireras till nya upptäckter.
Vårt nyhetsbrev kommer en gång i månaden.

Tack för din amälan!