COLLESTEFANO

Fabio Marchionnis vingård är som en förlängning av hans trädgård. Det är inte många steg mellan ytterdörren till där vinrankorna tar över. Här har hans far arbetat i hela sitt liv och här leker hans barn mellan raderna.

Efter sina universitetsstudier i oenologi, där Fabio skrev sin avhandling om druvan verdicchio, flyttade han till Tyskland för att hos Weingut Zähringer lära sig hur man arbetar ekologiskt i vingården och hur man gör världens bästa vita viner. Fabio tog över ansvaret på Collestefano 1998. Sedan 2001 har han hållit en oerhört hög nivå och varje år belönats med fina priser och omdömen t ex 3 Bicchieri av Gambero Rosso. Med sin ödmjuka och nyfikna attityd till sitt arbete så har Fabio vunnit en alldeles speciell respekt bland mellan-Italiens allra bästa vinmakare.

Vi älskar att besöka Fabio och hans familj i deras lilla paradis på sluttningen utanför Castelraimondo. Deras passion för marken de odlar är livgivande och inspirerande. Att Fabio har vunnit många prestigefyllda priser och att tongivande journalister, t ex Ian D’Agata i Decanter Magazine, kallar hans vin för ”Italiens bästa vita vin” märks inte. Fabio är fortfarande nyfiken och experimenterande och jobbar hårt för att förfina sitt hantverk.

När jag frågar Fabio varför han inte planterar fler druvsorter eller varför han inte producerar fler än de 90 000 buteljer Collestefano (som han säljer slut på inom en månad varje år) så svarar han likt en japansk samuraj: ”Jag strävar efter perfektion och jag behöver inte mer än en bil.” Vi sköljer ner en delikat hemmagjord salami med Fabios krispiga vita guld och nickar.