Kan man beräkna sin egen promillehalt?

Efter en utekväll med trevligt umgänge och alkoholhaltiga drycker ska du givetvis inte ge dig iväg och köra, men hur ser det ut under den kommande dagen? Hur länge behöver du vänta innan du återigen kan köra bil och hur kan du vara säker på att all alkohol har lämnat din kropp?

Den bästa metoden för att beräkna din egen promillehalt är att införskaffa dig en alkoholmätare, men för att få exakta provsvar gäller det att du väljer en effektiv modell. Vi kommer i den här artikeln att ta en närmare titt på vad en alkoholmätare kan göra för dig, hur du väljer ut den bästa möjliga alkoholmätaren och varför just du bör ha en av dessa apparater därhemma.

räkna promille för olika drycker

Så här används en alkoholmätare

”Jag har ju inte druckit sedan igår kväll, så det borde väl vara okej för mig att köra bil, eller?”. Så är det inte alltid eftersom varje individ förbränner alkohol i sin egen takt. Vikt, hälsa och mängden alkohol kan spela stor roll, och det rekommenderas därför att du tar den säkra vägen: genom att införskaffa dig en alkoholmätare.

Det här är ett mätinstrument som är litet nog att hålla i handen, och det är utrustat med ett munstycke som du kan blåsa i. Alkoholmätaren tar på så vis reda på hur mycket alkohol du har kvar i blodet och huruvida du är kapabel att köra bil än eller inte. Du kan hitta flera olika alkoholmätarmodeller, och vissa är mer effektiva än andra. Kontrollera vilka egenskaper de olika modellerna har och kika på experttester för att ta reda på vilka alkoholmätare som ger exakta svar.

Glöm inte att kalibrera din alkoholmätare

Ibland kan du behöva kalibrera din alkoholmätare för att säkerställa att du får de rätta svaren vid användning av ditt mätinstrument. Lyckligtvis nog är detta inte en process som konstant måste upprepas, utan det räcker med att kalibrera apparaten en gång per halvår. Vänd dig till ett serviceställe så att allt går rätt till. I många fall slipper du att själv hålla reda på när alkoholmätaren måste kalibreras tack vare att den säger till när det är dags.

Tillbehören som ingår

Det kan vara väl värt att kontrollera vilka tillbehör du får när du införskaffar dig din alkoholmätare. I många fall ingår bland annat extra munstycken för en ren och välfungerande alkoholmätare. Det kan också mycket väl vara så att du får en liten förvaringsväska så att du kan hålla din alkoholmätare i tryggt förvar vid tillfällena då den inte används.

Andra egenskaper bör också ses över. Vid vilka temperaturer kommer alkoholmätaren att fungera och hur snabbt kan du förvänta dig att få provsvaren? Mätintervallen är också viktig att kontrollera så att du garanterat får pålitliga svar som hjälper dig att ta välgrundade beslut kring ditt bilkörande. Se också till så att displayen är lätt att förstå sig på så att du utan problem kan dra nytta av din alkoholmätare.

//italienskabolaget.se