Världens starkaste chili

Chilifrukten härstammar från Sydamerika. Namnet har dock inget med landet Chile att göra. Ordet kommer istället från aztekernas språk. När spanjorerna invaderade Sydamerika upptäckte de chilin och tog med sig både frukten och namnet till Europa.

Vilken är världens starkaste chili och hur mäter man styrkan? Kan du odla själv hemma och finns det någon nytta med frukten förutom att bedöva smaklökarna? Dessa frågor och många fler får du svar på här!

Hur mäts styrkan i chili?

Innan vi går in på topplistan för de starkaste chilisorterna måste vi säga något om hur man mäter styrkan. Alla varianter av chilifrukter innehåller ämnena capsaicin och capsaicinoider. Ju mer av dessa som finns i frukten, desto större upplevd hetta och styrka vid kontakt med slemhinnor och hud. 

världens starkaste chilli

Styrkan mäts i koncentration och anges i Scoville (SHU – Scoville Heat Units). Scoville var en amerikansk expert på läkemedel och det var 1912 som han uppfann det mått som bär hans namn. Historien förtäljer inte om han också var en flitig användare av den starka frukten.

Tabell: Scovillegrader för vanliga typer av chili

SortStyrka
Paprika0 SHU
FeferoniUpp till 500 SHU
TabascoUpp till 5000 SHU
JalapeñoUpp till 10 000 SHU
Cayenne30 000 – 50 000 SHU
Piri piriUpp till 100 000 SHU
HabaneroUpp till 350 000 SHU

Nu undrar du kanske hur många Scovillegrader rent capsaicin har? Svaret är att rent capsaicin har en styrka på 16 miljoner SHU. 

Topp 10 – Världens starkaste chili

Så, vilken är världens starkaste chili? Det slås nya rekord på löpande band i takt med att både professionella odlare och hobbyodlare tar fram nya arter genom att korsa starka sorter med ännu starkare sorter.

Det är Guinness World Records som är den officiella källan till vilken som är världens starkaste chilipeppar. Den senaste uppdateringen gjordes i augusti 2017 och då blev sorten Carolina Reaper utsedd till den starkaste med 1 641 183 miljoner Scovillegrader i snitt. 

I testerna för antagningen till rekordboken fanns dock flera frukter med betydligt högre styrka, faktiskt hela 2,2 miljoner SHU.

Inofficiellt finns det dock två andra sorter som slår Carolina Reaper rejält. 2018 blev Dragon’s Breath, en sort odlad i Wales av alla platser, korad till världens starkaste chili. Bara strax därefter tog Pepper X förstaplatsen med en styrka på nästan 3,2 miljoner SHU.

Världens starkaste chili – hela listan

PlatsNamnStyrka (SHU)Land
1Pepper X3,2 miljoner USA
2Dragon’s Breath2,5 miljonerStorbritannien
3Carolina Reaper2,2 miljonerUSA
4Chocolate Bhutlah2,0 miljonerUSA
5Trinidad Moruga Scorpion2,0 miljonerTrinidad
6Pot Douglah1,8 miljoner Trinidad
7Dorset Naga1,5 miljonerStorbritannien
87 Pot Primo1,5 miljonerUSA
9Trinidad Butch T Scorpion1,5 miljonerTrinidad
10Komodo Dragon1,4 miljonerStorbritannien

OBS: Siffrorna för Pepper X och Dragon’s Breath är inofficiella.

Pepper X

Pepper X är en chili skapad genom en mängd korsningar av mycket starka sorter. Skaparen är amerikanen Ed Currie, som också är mannen bakom Carolina Reaper. Enligt uppgift tog det tio år att odla fram den här extremt starka sorten med en styrka på 3,2 miljoner SHU.

Dragon’s Breath

Wales i Storbritannien är kanske inte känt för odling av tropiska växter och frukter, men världens näst starkaste chili kommer faktiskt härifrån. Med en styrka på 2,48 miljoner Scoville är den nummer två på topplistan.

Carolina Reaper

Carolina Reaper är den chili som har det officiella världsrekordet. Den är en korsning av sorter från Pakistan respektive Saint Vincent och styrkan har uppmätts till 2,2 miljoner Scoville. Upphovsmannen är amerikanen Ed Currie. 

Chocolate Bhutlah

Exakt hur chilisorten Chocolate Bhutlah uppkom är lite oklart. Det enda som är säkert är att modern är Bhutlah Red. En specialitet är den mörkbruna färgen, vilket givetvis är en anledning till namnet.

Trinidad Moruga Scorpion

Chilisorten Trinidad Moruga Scorpion kommer från den lilla byn Moruga i ögruppen Trinidad och Tobago. I snitt har Moruga Scorpion en styrka på 1,2 miljoner Scoville men många gånger kan styrkan uppgå till mycket mer, till och med upp till 2 miljoner Scoville.

Pot Douglah

Pot Douglah är en sort från Trinidad och Tobago. Den är generellt lite starkare än 7 Pot Primo men samtidigt något svagare än Moruga Scorpion. Hettan är explosiv och smaken är relativt söt. 

Dorset Naga

Dorset Naga har en styrka som kan nå upp till 1,5 miljoner Scoville med ett snitt på strax över en miljon Scoville. Smaken är fruktig och själva frukten är liten och knölig. Sorten kommer ursprungligen från Storbritannien.

7 Pot Primo

7 Pot Primo är en chilisort med en högst märklig form. Knottrig och knölig ser den inte direkt inbjudande ut! Med en styrka på upp till 1,5 miljoner Scoville ger den rejält med hetta.

Trinidad Butch T Scorpion

Trinidad Butch T Scorpion har i tester visat sig kunna ge en hetta på upp emot 1,5 miljoner Scoville. Ursprunget är just Trinidad och Tobago men sorten har förädlats i USA.

Komodo Dragon

Komodo Dragon är en blandning av flera arter och har utvecklats i Storbritannien. Det är just i Storbritannien som den här chilisorten har fått det starkaste fästet, men givetvis finns den att köpa världen över.

Odla egen chili med styrka hemma

Kan du odla stark chili hemma? Det här är en frukt som faktiskt är relativt lätt att odla hemma. Utbudet av frön på nätet är stort och det är lätt att hitta både milda, medelstarka och riktigt starka sorter.

Carolina Reaper, 7 Pot Primo, Chocolate Bhutlah och Dorset Naga är bara några exempel på sorter som går att beställa hem från nätet och börja odla direkt. Olika sorter kräver olika skötsel men överlag är det enkelt att börja odla hemma.

Är det farligt att äta stark chili?

Det finns några vanliga frågor kring den här frukten. Vad är stark chili egentligen bra för? Kan det vara farligt för kroppen att äta mycket stark mat? Vad händer om man äter för mycket? 

Chili är en smaksättare som ger hetta och sting till exempelvis grytor och såser. Chili är också lite av en superfrukt med positiva effekter på ämnesomsättning och hjärt- och kärlhälsa. Ämnet capsaicin har också smärtlindrande och antiinflammatorisk effekt.

Men, är det farligt med för mycket? Läkarvetenskapen säger att det överlag inte är farligt med capsaicin. Att äta mycket stark chili kan vara plågsamt. Man kan svettas, få hög puls och känna obehag på många sätt, men det finns normalt ingen risk för följdproblem förutsatt att man är frisk i övrigt.