Ha rätt luftfuktighet till dina viner

Har du på senaste tiden märkt av en skillnad på luften i hemmet? Känner du dig torr i halsen när du befinner dig i vissa rum i din bostad?  Då kan det vara en låg fuktighetsnivå som ligger och spökar. Det är först när luftfuktigheten antingen blir mycket hög eller mycket låg som vi börjar märka av den, men den påverkar hur vi mår alla dagar i veckan.

Om du har besvär med inomhusklimatet i form av för hög eller för låg luftfuktighet är det en luftfuktare som blir din räddare i nöden. Är du intresserad av att ta reda på mer om hur den här smidiga enheten fungerar? Då är det din turdag, för nedan ska vi ta en närmare titt på hur en luftfuktare kan hjälpa dig.

När det gäller viner så är det bästa att ha en temperatur konstant mellan 10 och 18 grader, och en luftfuktighet mellan 50 och 75%.

rätt fuktighet till vin förvaring

Vad som händer när luftfuktigheten är för låg eller för hög

Ett optimalt inomhusklimat bör ha en luftfuktighet som ligger på cirka 40 – 60 %. Om nivån är högre än så kan det bli problematiskt för både dig och ditt hem. Inte nog med att mögel kan bildas, utan bakterier mår även bättre i miljöer med hög luftfuktighet. Det är därför ohälsosamt för dig att bo i ett hem med en alltför hög luftfuktighet.

Vad händer då om den ligger på en för låg nivå? Här kommer både du och dina möbler att påverkas. Möbler och golv i trä kan spricka på vissa platser medan du känner dig torr i halsen, i ögonen och huden i allmänhet. Risken för att du blir sjuk ökar och du kommer helt enkelt att må sämre. De bästa luftfuktarna hittar du här.

Så här hjälper en luftfuktare till i hemmet

Med allt prat om varför ett optimalt inomhusklimat är så viktigt är det hög tid att kika närmare på luftfuktare. Vad är de egentligen och hur kan de hjälpa dig? En luftfuktare är en anordning som du placerar i ditt hem, och enheten förångar därefter vatten som den sprider ut i luften. Vad detta leder till är att luftfuktigheten i rummet höjs, och allt som krävs av dig är att vid åtskilda tillfällen fylla enheten med vatten.

För att undvika att möbler eller väggar blir fuktiga ska du ställa din luftfuktare på en öppen plats så att ingenting kommer i vägen för ångan. Värt att veta är att vissa luftfuktare kommer med en humidistat som tillåter den att känna av luftfuktigheten i rummet för att reglera den vid behov.

Den evigt skiftande luftfuktighetsnivån

Beroende på årstid kan det vara mer eller mindre fuktigt i ditt hem, och därför är det alltid en god idé att ha en luftfuktare nära tillhands så att du är redo för det som komma skall. Under sommaren kan du i vanliga fall förvänta dig ett fuktigare klimat medan vintern är tiden på året då en luftfuktare i princip är ett måste. Se därför till så att du noggrant kikar på alla dina valmöjligheter och lägger vantarna på en luftfuktare som gör under i just ditt hem.

//italienskabolaget.se