4 anledningar för vinälskare att besöka Italien

Italien bokstavligen sprudlar av kultur, konst och historia. Det är också ett riktigt paradis för oss som älskar vin. Visste du att Italien är världens största vinproducent efter Frankrike? Bästa Vinimporten går här igenom 4 av de främsta anledningarna att besöka detta härliga vinland.

Ett land med en vinlag

Italien har en lag som reglerar hur viner ska klassificeras. Den kom 1963 för att råda bot på den oreda som rådde innan dess. Inspiration hämtades från franska AOC-systemet. I Italien kallas det för DOC som står för Denominazione di origine controllata. Utöver DOC finns fler klasser. Följande klasser finns:

  • VdT – Vino da Tavola – bordsvin
  • IGT – Indicazione Geografica Tipica – vinet kommer från ett område men får använda druvor från andra områden.
  • DOC – Denominazione di origine controllata – höga krav på vinifikation, lagring och uttag.
  • DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita – de alla finaste vinerna, till och med bättre än DOC.

Det finns dock inget centralt organ som bestämmer vilka viner som ska hamna i respektive klass utan det är upp till de lokala producentsammanslutningarna att avgöra. Det innebär att kraven kan variera lite över landet, men det ger ändå ett bra ramverk att utgå från när du utforskar de italienska vinerna under din Italienresa!

importera vin rött o vitt

Djupt rotad vinkultur

Vin är djupt rotat i den italienska kulturen. Vad man vet idag så har vin odlats där ända sedan år 2000 före Kristus.

När Romarriket uppstod runt 300 f.Kr. planterade man vinrankor i hela det område som idag är Italien. Det var även de som kom på idén att lagra vin på ekfat och sedan buteljera dem.

Visste du förresten att druvsorten Aglianico som romarna älskade används fortfarande? Den ses av många vinkännare som en vinsort med potential då den har en karaktär är fördelaktig för långvarig lagring.

Avslappnad relation till vin

Även om med finns otroligt med historia bakom italienarnas vintillverkning är det viktigaste av allt att det är en levande tradition. Italienarna är några av världens största vinälskare. Här är vin något som man kan dricka till varje måltid. Det kan vara middag eller lunch. Man njuter av ett glas eller två, gärna i flera timmar och alltid i gott sällskap. Att dricka vin utan mat är sällsynt.

Här kan det vara bra att känna till att det i grund och botten finns två typer av vin i Italien. Det italienska vin vi dricker i Sverige är det buteljerade vinet som behandlats och filtrerats och så vidare. ”Finvin” om man så vill, oavsett om den handlar om ett dyrare vin eller något av bordsvinen.

Den andra typen är det hemmagjorda vinet som nästan varje hushåll själv tillverkar. Detta vin har en tydligare druvsmak, är mer rustikt, är ofta ofiltrerat och smakar mycket vildare. Vissa italienare tycker att endast den ena av dessa två vintraditioner är den rätta men oavsett så är vinet en vardagsföreteelse.

Mängder med möjligheter till vinturism

Italien är ett fantastiskt land med eller utan vin. Men det fina är att det finns så oerhört många möjligheter för oss vinälskare att kunna njuta av bägge – samtidigt. Genom så kallad agroturismo kan du upptäcka det rurala Italien. Du bor på en gård där du givetvis får smaka på både vin och lokalproducerad mat. Även om du väljer att bo på vanligt hotell i någon av de små byarna i landet kan du räkna med att kunna upptäcka nya smaker i gommen varje dag!

Källa: https://destinationeuropa.eu/europas-lander/italien/