Bästa kreditkortet att ha med sig på Italienresan

När du ska resa i Italien behöver du planera innan hur du ska betala för vin, god mat och boende. Du kan ta ut kontanter innan resan, ha med ditt debetkort eller skaffa ett kreditkort anpassat för resor. Kontanter är fördelaktigt eftersom du kan sätta en tydlig budget och leva efter den, men nackdelen är att det kan bli mycket pengar att bära på om du är iväg länge. Risken med kontanter är också att pengar går förlorade om du inte har ordentlig koll på dem, kan låsa in dem eller råkar ut för någon som stjäl. 

vin på italienresan

Ditt vanliga debetkort fungerar på de flesta destinationer utomlands numera. Däremot bör du inte åka utomlands med bara ett kort eller bara kontanter, eftersom saker kan hända som gör att du behöver ha mer pengar tillgängligt. Därför kan ett kreditkort vara lämpligt, eftersom du då inte är beroende av hur mycket pengar du har på kortet. Vårt tips är att ha med dig kontanter som du kan använda i butiker och på ställen där de kanske inte tar emot kort. Använd kort på väletablerade platser, restauranger och affärer. Kom ihåg att inte åka med ett kort bara, eftersom det (om oturen är framme) kan bli stulet eller skimmat. 

När det kommer till kreditkort finns det speciella resekort som har flera fördelar kopplade till sig när de används vid resor. Med andra ord är det ett perfekt kort att ha med sig på din Italienresa. 

Fördelar och nackdelar med resekort

Majoriteten av alla resekort har en reseförsäkring kopplat till kreditkortet. Reseförsäkringen kan i sin tur innefatta olika mycket, beroende på vilken bank kortet tillhör. Det kan exempelvis ingå avbeställningsskydd, ombokningsskydd, ersättning vid förseningar eller förluster och självriskeliminering för hyrbilar. En reseförsäkring är annars en extra kostnad att betala när du ska resa. Därför är det fördelaktigt med ett kreditkort där reseförsäkring ingår. Läs på om villkoren för det resekortet du är intresserad av för att se vilken typ av försäkring som ingår. 

Sedan ingår alltid extra resefördelar eller bonusar, som varierar beroende på banken eller kreditgivaren. En del resekort erbjuder exklusiva lounger på flygplatser, bonuspoäng som kan användas till flygbiljetter, fast track på flygplatsen, billigare resor eller tillgång till exklusiva resmål. Det finns också specifika resekort anpassat efter aktivitet som ger dig fördelar när du ska åka på exempelvis golfresa eller liknande. Andra fördelar som ges kan vara att du får försäkring till hela familjen eller poäng som du kan omvandla till pengar för att resa i framtiden. 

Det finns som sagt tydliga fördelar kopplat till ett resekort. Dessutom kan givetvis kreditkortet användas i Sverige och en del banker ger dig fördelar vid användande i Sverige också, något som kan gynna dig ytterligare när du väl ska resa. Den enda nackdelen med resekort är att många av kreditkorten har ett valutapåslag. 

Valutapåslag är den avgift som banken eller kreditgivaren tar när kortet används i utländsk valuta. Valutapåslaget procentuellt och blir då en extra kostnad på hela beloppet du betalar vid ett köp. Vanligtvis ligger valutapåslaget på 1-2%, men vissa kreditgivare har inget valutapåslag alls. 

Se till att jämföra olika resekort innan du bestämmer dig, så du kan hitta det bästa kortet utifrån dina resebehov. Ha det så trevligt på Italienresan och passa gärna på att besöka några italienska vingårdar när du är där!